RVE concert samen met Shantykoor de Oostvaarder zondag 11 juni 2017

ALMELO  – Twee bijzondere koren uit Almelo geven zondagmiddag 11 juni vanaf 15.00 uur in de Grote Kerk aan het Kerkplein te Almelo een concert dat op voorhand uniek mag heten: een shantykoor dat op de zeemansziel drijft en een Byzantijns koor dat de Russische volksziel bezingt.

Het concert gaat uit van de stichting Vrienden van de Grote Kerk die gelden inzamelt voor het in stand houden van dit letterlijk en figuurlijk monumentale bedehuis aan het Kerkplein.

Het Russisch Vocaal Ensemble is een amateurgezelschap met 22 enthousiaste mannelijke vocalisten afkomstig uit Overijssel. De mannen zingen muziek uit de Byzantijns Russische Orthodoxe Liturgie en volksmuziek van Russische en Slavische oorsprong. Het ensemble staat onder de bezielende leiding van Nadja Fedosova. Het koor heeft mede als doelstelling eigen concerten en uitvoeringen met derden te organiseren, waarvan de opbrengst ten goede komt aan minder bedeelde kinderen in Afrika.

De Oostvaarders tellen zestig zingende leden en een zes man sterk combo dat onder leiding staat van dirigent Hans Visschedijk. Het repertoire omvat ruim tachtig shanty liederen in de Duitse, Engelse, Franse, Spaanse en natuurlijk de Nederlandse taal. Enige faam geniet het koor door de vertolking van een aantal Ierse ballets die het meerstemmig voor het voetlicht brengt. Voor dit concert brengt het koor eens niet de gebruikelijke meezingers, maar is met de collega’s van het Russische koor afgesproken dat vooral de Ierse balladen worden uitgevoerd. Liederen die in dat land populair zijn en wereldroem kregen door onder meer The Chieftains en The Dubliners, staan op het programma. Beide koren treden afwisselend op en ook gezamenlijk.